Piet van Wijngaerdt  –  Visser

Dit kunstwerk is beschikbaar 

Formaat: 45 x 78 cm 

Formaat inclusief lijst: 56 x 90 cm 

Techniek: houtskool op papier 

KuRVe-ID: PW 02 

Biografie

 

Petrus Theodorus (Piet) van Wijngaerdt, geboren op 4 november 1873 te Amsterdam, volgde van 1892 tot 1897 de opleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Na een kort verblijf in Parijs en in Kortenhoef vestigde hij zich aan de Overtoom 34 te Amsterdam. Hij leerde veel van August Allebé en George Breitner. In 1941 verhuisde hij naar de Stationsstraat in Abcoude, maar hij hield zijn atelier op de Overtoom aan en reisde iedere dag met de trein op en neer.

In de jaren 1913-1920 speelde Van Wijngaerdt een belangrijke rol in het Nederlandse kunstenaarsleven. Samen met onder anderen de Franse schilder Henri Le Fauconnier verzette hij zich tegen het impressionisme. Zij werden de grondleggers van de Bergense School. Bij de oprichting van de Hollandsche Kunstenaarskring, waarbij de ‘modernisten’ zich afsplitsten van de kunstenaarsvereniging Sint Lucas (1913), werd hij voorzitter. Hun stijl is te kenschetsen als expressionistisch met kubistische elementen. In zijn landschappen, onder meer die rond Abcoude, gebruikte hij vooral aardse kleuren, in grote vlakken. Behalve landschappen schilderde hij ook bloemstukken en stillevens.

 

Van Wijngaerdt exposeerde regelmatig in het Stedelijk Museum Amsterdam en ook in kunstzaal Mak van Waaij aan het Rokin in Amsterdam en in de Lakenhal te Leiden was werk van hem te zien. In 1954 werd hij ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag geëerd met een tentoonstelling in het Stedelijk Museum.

Onder meer in de collectie van het Stedelijk Museum te Amsterdam en in het Frans Hals Museum in Haarlem is werk van hem aanwezig.

Piet van Wijngaerdt overleed op 25 januari 1964 te Abcoude.

 

A.Ch.A. Plasschaert, Petrus Theodorus van Wijngaerdt: een beschouwing (Utrecht 1924); Louis Firet, ‘Piet van Wijngaerdt (1873-1964) een bewoner van de Stationsstraat 32’, Angstelkroniek 39 (april 2013)

 

Reserveer dit kunstwerk

10 + 11 =

Om te voorkomen dat wij ongewenste mail ontvangen vragen wij u de getallen op te tellen en in te vullen alvorens de aanvraag te versturen.

Algemene informatie

Kurve is in 2015 gestart met de verhuur van een groot deel van de collectie van De Ronde Venen. Stichting Kurve is tot stand gekomen dankzij subsidie van de gemeente De Ronde Venen.

Bij Kurve Kunstuitleen in de gemeente De Ronde Venen kunt u kunstwerken lenen. De kunstwerken worden u in bruikleen toevertrouwd door Kurve Kunstuitleen in de gemeente De Ronde Venen.

Contact informatie

KuRVe

info@kurve.nl

T. 0294 283 250

KvKnummer: 61290741

IBAN: NL07 INGB 0006 6238 30