.

Gozen Doorn  –  Lege flessen

Techniek: gemengde techniek op papier – Formaat met lijst: 75 x 95 cm, zonder lijst: 57 x 77,5 cm

KuRVe-ID: GD 02      Dit kunstwerk is beschikaar

Wilt u dit kunstwerk lenen, vul dan het aanvraagformulier bruikleen in met vermelding van het KuRve ID-nummer.
Als het niet beschikbaar is, wordt uw aanvraag op de reserveringslijst geplaatst.

Biografie

Gozen Jacobus (Goos) Doorn, geboren op 16 december 1928 te Amsterdam, doorliep de Grafische School aldaar. Na zijn opleiding trok hij eerst zingend en gitaar spelend door Europa om daarna in dienst van Werkspoor te treden. Hij ontwierp daar stands, maakte illustraties voor brochures en voor reclamemateriaal. Ook ontwierp hij het bekende beeldmerk, de gele snor, op de kop van de zogenoemde hondekoptreinen uit 1954. In 1959 vestigde hij zich in Abcoude, in een van de huizen die Werkspoor in de Waardassackerstraat had laten bouwen.

Na zijn tijd bij Werkspoor begon hij eerst een eigen ontwerpstudio, maar trad kort daarna in dienst bij het Amsterdamse Veembedrijf Blauwhoed, later Pakhoed genoemd, waarvoor hij het logo ‘de rode hoed’ ontwerpt.

Eind jaren ’60 koos hij volledig voor een leven als beeldend kunstenaar, hij werkte in aquarel, met drukinkt, gouache en vetkrijt en beeldhouwde in hout. Zijn schildertechniek varieert van fijnlijnmono’s, grafische technieken, plamuurtechniek tot schraaptechniek.

Doorn werd gefascineerd door de vormgeving van de indianen; zijn beeld De Schone Baadster (1984) aan de Burgemeester des Tombeweg in Abcoude, wordt niet voor niets ook wel ‘De Totempaal’ genoemd.

Gozen Doorn overleed op 18 mei 1999 te Abcoude.