Marina van der Kooi – De Omgekeerde Wereld
Techniek: – – Formaat: –
Locatie: Abcoude, Park in Land van Winkel
Biografie
Beeldhouwer Marina van der Kooi (1951), gevestigd in Abcoude, laat met haar werk vormen spreken. Marina volgde de opleidingen bij Academie Minerva in Groningen en de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.
Als beeldhouwer speelt zij met contrasten als hol en bol, binnen en buiten, en positief en negatief. Rond de eeuwwisseling begon ze met figuratieve beelden in materialen als brons, steen en hout. In 2012 ontdekte ze cement en beton, wat haar stijl een nieuwe wending gaf. Ze creëert sindsdien monumentale, abstracte werken die soms overgaan in architectuur, een grens die ze graag verkent.
Twaalf jaar geleden maakte Marina een bewuste koerswijziging.
Haar verhalen waren verteld, maar de fascinatie voor vorm en materiaal bleef. Ze ontdekte dat een vorm zowel in positief als in negatief krachtig moest zijn. Dit inzicht leidde tot haar kenmerkende vormentaal, waarin abstracte sculpturen soms als maquettes voor architectuur fungeren.
Een van deze werken, De Omgekeerde Wereld, werd in 2023 gerealiseerd in de openbare ruimte. Dit beeld werd samen met kinderen van de Piusschool in klei gemodelleerd, waarna het met beton werd gegoten. Het beeld kreeg zijn naam doordat het met behulp van een boer werd omgekeerd op autobanden geplaatst. Het beeld staat in het Land van Winkel in een parkje.
Marina’s werk daagt de grenzen tussen sculptuur en architectuur uit en nodigt uit tot het herontdekken van de dialoog tussen positieve en negatieve vormen.